Focus op contact
Onze eerste focus is, net als bij de ambulante begeleiding, dat we een goed en positief contact met de jongere (en het gezin) opbouwen. We passen het traject aan op wat bij de jongere past, dagen uit waar nodig, maar stellen zeker ook de jongere op zijn gemak en geven vertrouwen in het traject door het écht samen te doen. We spreken af waar dat meest prettig is en in een tempo dat bij de jongere hoort. We maken daarbij gebruik van protocollen en methodieken, maar die zijn niet leidend.
Voor ons is het allerbelangrijkste om samen uit te vinden hoe we verder komen en datgene te doen wat nodig is.
Gezinsgerichte aanpak
In onze gezinsgerichte aanpak maken we in het kennismakingsgesprek met de verwijzer en het gezin samen een plan over hoe we de spanningen thuis kunnen verminderen en de sfeer verbeteren. In onze aanpak richten we ons op ondersteuning en behandeling voor alle gezinsleden die dat nodig hebben en ook op het verbeteren van de onderlinge relaties.
In de gezinsgerichte aanpak doen we wat nodig is en wat bij het gezin aansluit. Laagdrempelige activiteiten, bijvoorbeeld door middel van sport en spel bezig zijn met het terugkrijgen van plezier en leuke gezinsmomenten) kunnen we combineren met de inzet van therapie.
Het behandelteam
Het behandelteam bestaat uit ambulante HBO en WO geschoolde behandelaren, een systeemtherapeut, een psychomotorisch therapeut en een psychotherapeut. De behandelaren zijn getraind in de vier pijlers van Rubix zorg: onvoorwaardelijkheid, presentie, authenticiteit en realistisch perspectief. Daarnaast zijn zij getraind in Safe Path. De behandelaren zijn opgeleid in onder andere EMDR, ACT4kids, PMT, PMGT, CGT en Therapeutisch boksen.
Doen wat nodig is
We zetten de hulpverlener in die het best past bij de behandelvraag die er op dat moment is. Dit kan betekenen dat er meerdere hulpverleners betrokken zijn bij het traject, bijvoorbeeld voor de behandeling van de jongere en voor de behandeling van een van de ouders.
Het behandelteam overlegt regelmatig met elkaar (multidisciplinair overleg) om te evalueren of we op de goede weg zijn of moeten bijstellen.
We bieden behandeling aan een ieder in het gezin die dat nodig heeft om de rust en de positieve sfeer te herstellen.
We hanteren geen contra-indicaties. We zijn er om te ondersteunen en naast jongeren en hun gezinnen te staan, ook in ingewikkelde situaties.
Bereikbaarheid kan buiten kantooruren afgesproken worden.